Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας

Η Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας ( Μονάδα ΒΜΕ) περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, 12 ερευνητικές δομές:

  1. Γενετικής-Μοριακής βιολογίας
  2. Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής
  3. Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας
  4. Παθολογικής Ανατομικής
  5. Τοξικολογικών Μελετών
  6. Ογκολογίας
  7. Ανοσολογίας
  8. Αιματολογίας
  9. Καρδιολογίας
  10. Νεφρολογίας
  11. Νευροεπιστημών
  12. Βιοϊατρικής Μηχανικής και Πληροφορικής

Βασικό χαρακτηριστικό της Μονάδας ΒΜΕ θα είναι η διεπιστημονικότητα. Στις ερευνητικές δομές της μονάδας θα συνεργάζονται μέλη ΔΕΠ και ερευνητές των Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογικού και Τμημάτων της Πολυτεχνικής και της Σχολής Θετικών Επιστημών, με κοινά ερευνητικά ενδιαφέροντα στη βασική και μεταφραστική έρευνα και στόχο το μετασχηματισμό των δεδομένων της βασικής έρευνας σε νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Μονάδας ΒΜΕ θα εκπονούνται μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές, μεταδιδακτορική έρευνα και άλλα ερευνητικά προγράμματα ή/και προγράμματα παροχής υπηρεσιών.

Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ ή/και άλλων συνεργαζόμενων Τμημάτων, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να υποβάλουν την προς δημοσίευση μελέτη τους στην Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε. για να τεθεί υπό την αιγίδα της. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σύνδεση (affiliation) με την Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε. στις παρουσιάσεις τους ή στις δημοσιεύσεις.

Το affiliation της Ε.Μ.ΒΙ.Ε. για χρήση στις δημοσιεύσεις είναι το εξής:
Basic and Translational Research Unit, Special Unit for Biomedical Research and Education, School of Medicine, Aristotle University of Thessaloniki

Οι προς δημοσίευση μελέτες για να τεθούν υπό την αιγίδα της Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε. και να αναγράψουν το affiliation της Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε. υποβάλλονται σε Επιτροπή με μέλη τους κ. Αστέριο Καραγιάννη (Εκτελεστικό Διευθυντή της Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε.), Εμμανουήλ Ροηλίδη και Γεώργιο Γερμανίδη (Υπεύθυνο και Αναπληρωτή Υπεύθυνο της Μονάδας Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας).

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη από την επιτροπή είναι τα εξής:
1) η μελέτη να βασίζεται σε βασική ή μεταφραστική έρευνα στο πεδίο των Βιοϊατρικών Επιστημών χωρίς άλλους περιορισμούς
2) ένας τουλάχιστον συγγραφέας (κατά προτίμηση ο πρώτος ή ο τελευταίος) να είναι ενεργά μέλη της Μονάδας Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας της Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε.

Κέντρο Αναφοράς Σχιστιών Προσώπου και Κρανιοπροσωπικών Διαφορών
(ΚΑΣΠΚΠΔ)

Εισαγωγή

Διεθνείς αναγνωρισμένοι φορείς, όπως το American Cleft Palate/Craniofacial Association, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του European Cleft and Craniofacial Initiative for Equality in Care, με εμπειρία στην ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών με σχιστίες και κρανιοπροσωπικές διαφορές, υποστηρίζουν ότι άτομα που γεννιούνται με σχιστίες του προσώπου ή άλλες κρανιοπροσωπικές διαφορές (π.χ. συνδρομικές ή μη-συνδρομικές κρανιοσυνοστώσεις και κρανιοπροσωπικές σχιστίες) χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας από ομάδα ειδικών, με στόχο την έγκαιρη και επιτυχή διόρθωση των σύμπλοκων προβλημάτων διάπλασης και πλήρη αποκατάστασή τους, αλλά και την επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

Για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων χρειάζονται συχνά πολλαπλές εξειδικευμένες επανορθωτικές επεμβάσεις, καθώς και συμπληρωματικές χειρουργικές, οδοντιατρικές και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις με στόχο την ολοκλήρωση της λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης των ασθενών αυτών, από τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωσή τους.

Με βάση τα παραπάνω, αποτελεί απόλυτη ανάγκη στις μέρες μας, η ίδρυση ενός Κέντρου αναφοράς σχιστιών/κρανιοπροσωπικών διαφορών, όπου παιδιατρικοί, αλλά και ενήλικοι, ασθενείς με σχιστίες και κρανιοπροσωπικές διαφορές θα μπορούν να λάβουν ολοκληρωμένη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, με στόχο τόσο τη χειρουργική αποκατάσταση, όσο και την μελλοντική παρακολούθηση και ψυχολογική υποστήριξη αυτών και των οικογενειών τους.

Το Κέντρο σχιστιών/κρανιοπροσωπικών διαφορών θα πρέπει να βασίζεται στη διατομεακή και διεπιστημονική αντιμετώπιση των ασθενών και να στελεχώνεται από μια ομάδα ειδικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Οι πλαστικοί χειρουργοί θα πρέπει, ως είθισται διεθνώς, να έχουν τον κύριο ρόλο στην εκτίμηση και το συντονισμό της φροντίδας των ασθενών αυτών, με το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός οριζόντιου πλάνου αντιμετώπισης, πάντα σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Στα πλαίσια της ομάδας δράσης, θα συμμετέχουν και άλλες ειδικότητες όπως παιδίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι, γναθοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, οφθαλμίατροι, οδοντίατροι κ.ά. Η ομάδα αυτή των ιατρών θα είναι υπεύθυνη για την οριζόντια διαχείριση των ασθενών, την τήρηση και εκσυγχρονισμό των ιατρικών πρωτοκόλλων, την τήρηση ιατρικών αρχείων, την οργάνωση επισκέψεων και εξετάσεων, καθώς και την προώθηση και υποστήριξη της εκπαίδευσης και της έρευνας στο πεδίο των κρανιοπροσωπικών διαφορών.

Στόχοι

  • Δημιουργία πανελλήνιας βάσης δεδομένων καταγραφής.
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικού έργου με στόχο τη μεταφορά γνώσης και τη διασύνδεση των κλινικών δομών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ένα Κέντρο αναφοράς σχιστιών προσώπου και κρανιοπροσωπικών διαφορών, για τη βέλτιστη και πλέον ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.
  • Ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών με σχιστίες και κρανιοπροσωπικές διαφορές, σε όλο το φάσμα τους.
  • Ανάπτυξη δομών παροχής κλινικών υπηρεσιών σε ασθενείς με σχιστίες και κρανιοπροσωπικές διαφορές.

Δομή

Προτείνεται η ίδρυση ενός Κέντρουαναφοράς σχιστιών προσώπου και κρανιοπροσωπικών διαφορών, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Μονάδας Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας (ΜΒΜΕ), η οποία ανήκει στην Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε.) του ΑΠΘ. Το Κέντρο θα στεγάζεται στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου, υπό την επιστημονική διεύθυνση και ευθύνη της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ.

Διοικητικά Υπεύθυνη: Ευτέρπη Δεμίρη, Καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ, Διευθύντρια Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Περικλής Φόρογλου, Αν. Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ.

Συντονιστής: Περικλής Φόρογλου, Αν. Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ.

Επιστημονική Επιτροπή του Κέντρου: Η επιστημονική επιτροπή θα στελεχώνεται από ειδικούς ιατρούς των κάτωθι ειδικοτήτων : Πλαστική Χειρουργική / Κρανιοπροσωπική Χειρουργική, Παιδιατρική, ΩΡΛ και Νευροχειρουργική.

Επίσης, θα στελεχώνεται από ένα Νοσηλευτή ως Συντονιστή.

Ομάδα ιατρών: Θα υπάρχει διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ ιατρών των παρακάτω ειδικοτήτων και εργαζόμενων υγείας (εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ή/και εξωτερικοί συνεργάτες) με σκοπό την ολοκληρωμένη διερεύνηση και αντιμετώπιση και διαχείριση των ασθενών, ανάλογα με την κάθε περίπτωση:

– πλαστικοί χειρουργοί

– παιδίατροι

– ωτορινολαρυγγολόγοι

– νευροχειρουργοί

– γναθοχειρουργοί

– οφθαλμίατροι

– νεογνολόγοι, γενετιστές

– γενετικοί σύμβουλοι

– ακτινολόγοι

– παιδο-οδοντίατροι

– ορθοδοντικοί

– λογοθεραπευτές

– ακουολόγοι

– ψυχολόγοι

– ψυχίατροι

– φυσιοθεραπευτές

– κοινωνικοί λειτουργοί

– υπεύθυνοι φωτοτεκμηρίωσης

Προσωπικό- Γραμματειακή κάλυψη :

Αποκλειστικά ορισμένος (nominated) Νοσηλευτής-συντονιστής του Κέντρου και γραμματέας του Κέντρου.

Χώροι λειτουργίας :

Χώροι που θα προβλεφθούν στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Μεθοδολογία

Το Κέντρο θα δέχεται ασθενείς κατόπιν ραντεβού και η αρχική εκτίμηση θα γίνεται από τον υπεύθυνο Πλαστικό Χειρουργό / Κρανιοπροσωπικό Χειρουργό και την ομάδα του. Έπειτα από λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ο ασθενής θα υποβάλλεται σε ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και στον απαραίτητο εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, αντίστοιχη πλήρη τεκμηρίωση, καταγραφή και αρχειοθέτηση των στοιχείων. Ανάλογα με την κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα, θα συγκαλείται η διεπιστημονική ομάδα ειδικών που θα αναλαμβάνει τον περαιτέρω σχεδιασμό της ενδεδειγμένης αντιμετώπισης του εκάστοτε ασθενούς (Multi-Disciplinary Team, MDT) για τον καθορισμό πλάνου αντιμετώπισης, προετοιμασία και προγραμματισμό επεμβάσεων και συμπληρωματικών παρεμβάσεων, όπως και τεκμηρίωση αυτών.

Οι ασθενείς θα προσέρχονται προγραμματισμένα στο Κέντρο για την εκτίμηση της πορείας τους, για τους τακτικούς επανελέγχους και την παρακολούθησή τους, καθώς και για τις απαραίτητες συνεδρίες με τους ειδικούς συνεργάτες (λογοθεραπευτές, ορθοδοντικούς, ψυχολόγους, κ.λπ.) για περαιτέρω αντίστοιχη υποστήριξη, όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Συνοψίζοντας, ένα οργανωμένο Κέντρο αναφοράς και αντιμετώπισης σχιστιών και κρανιοπροσωπικών διαφορών θα αναβαθμίσει σημαντικά την παροχή φροντίδας για τους ασθενείς με τις εξαιρετικά σύνθετες αυτές συγγενείς δυσπλασίες που οδηγούν σε σοβαρές λειτουργικές, αναπτυξιακές, αλλά και αισθητικές διαταραχές. Στόχος είναι να καλύψει πλήρως τις ανάγκες όχι μόνο του πληθυσμού της Β. Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της επικράτειας, και ενδεχομένως των βαλκανικών χωρών.

Μεθοδολογία

Δημοσιεύσεις

  1. Mavridou D, Psatha K, Aivaliotis M. Proteomics and Drug Repurposing in CLL towards Precision Medicine. Cancers (Basel) 2021; 13: 3391.
  2. Arvanitakis K, Mitroulis I, Germanidis G. Tumor-Associated Neutrophils in Hepatocellular Carcinoma Pathogenesis, Prognosis, and Therapy. Cancers (Basel) 2021; 13: 2899.
  3. Malandris K, Kalopitas G, Theocharidou E, Germanidis G. The Role of RASs /RVs in the Current Management of HCV. Viruses 2021; 13: 2096.
  4. Vikelouda K, Simitsopoulou M, Skoura L, Antachopoulos C, Roilides E. Activity of Amphotericin B Formulations and Voriconazole, Alone or in Combination, against Biofilms of Scedosporium and Fusarium spp. Antimicrob Agents Chemother 2021; 65: e0063821.
  5. Kyriakidis I, Vasileiou E, Rossig C, Roilides E, Groll AH, Tragiannidis A. Invasive Fungal Diseases in Children with Hematological Malignancies Treated with Therapies That Target Cell Surface Antigens: Monoclonal Antibodies, Immune Checkpoint Inhibitors and CAR T-Cell Therapies. J Fungi (Basel) 2021; 7: 186.
  6. Arvanitakis K, Koletsa T, Mitroulis I, Germanidis G. Tumor-Associated Macrophages in Hepatocellular Carcinoma Pathogenesis, Prognosis and Therapy. Cancers (Basel) 2022; 14: 226.
  7. Panagopoulou P, Roilides E. Evaluating posaconazole, its pharmacology, efficacy and safety for the prophylaxis and treatment of fungal infections. Expert Opin Pharmacother 2022; 23: 175-199.
  8. Stella Arelaki, Triantafyllia Koletsa, Emmanuil Sinakos, Vasileios Papadopoulos, Konstantinos Arvanitakis, Panagiotis Skendros, Evangelos Akriviadis, Konstantinos Ritis, Georgios Germanidis, Prodromos Hytiroglou, Neutrophil extracellular traps enriched with IL-1β and IL-17A participate in the hepatic inflammatory process of patients with non-alcoholic steatohepatitis https://doi.org/10.1007/s00428-022-03330-7
  9. Konstantinos Arvanitakis, Theocharis Koufakis, Kalliopi Kotsa, Georgios Germanidis The effects of sodium-glucose cotransporter 2 inhibitors on hepatocellular carcinoma: From molecular mechanisms to potential clinical implications YPHRS-D-22-00903R1
  10. Georgia Emmanouilidou, Georgios Kalopitas, Dimitra Rafailia Bakaloudi, Evangelia Karanika, Eleni Theocharidou, Georgios Germanidis, Michail Chourdakis, Vitamin D as a chemopreventive agent in colorectal neoplasms. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
  11. Panagiotis Skendros, Georgios Germanidis, Dimitrios C. Mastellos, Christina Antoniadou, Efstratios Gavriilidis, Georgios Kalopitas, Anna Samakidou, Angelos Liontos, Akrivi Chrysanthopoulou, Maria Ntinopoulou, Dionysios Kogias, Ioanna Karanika, Andreas Smyrlis, Dainora Cepaityte, Iliana Fotiadou, Nikoleta Zioga, Ioannis Mitroulis, Nikolaos K. Gatselis, Charalampos Papagoras, Simeon Metallidis, Haralampos Milionis, George N. Dalekos, Loek Willems, Barbro Persson, Vivek Anand Manivel, Bo Nilsson, E. Sander Connolly, Simona Iacobelli, Vasileios Papadopoulos, Rodrigo T. Calado, Markus Huber-Lang1, Antonio M. Risitano1, Despina Yancopoulou1, Konstantinos Ritis, John D. Lambris, Complement C3 inhibition in severe COVID-19 using compstatin AMY-101
  12. Konstantinos Arvanitakis, Theocharis Koufakis, Kalliopi Kotsa, Georgios Germanidis, How Far beyond Diabetes Can the Benefits of Glucagon-Like Peptide-1 Receptor Agonists Go? A Review of the Evidence on Their Effects on Hepatocellular Carcinoma
  13. Konstantinos Arvanitakis, Ioannis Mitroulis, Antonios Chatzigeorgiou, Ioannis Elefsiniotis and Georgios Germanidis, The Liver Cancer Immune Microenvironment: Emerging Concepts for Myeloid Cell Profiling with Diagnostic and Therapeutic Implications
Scroll to Top
Scroll to Top